Idag var det dags att tugga lite grus....

Bullen var snäll igår när jag skrittade så tänkte att jag skulle göra det idag med, att försöka leda honom är rätt hopplöst han bara studsar och håller på då, man är säkrare på ryggen helt enkelt, eller jag trodde det.
Nåja det gick ju sådär halv bra idag som rubriken skvallrat om, han var snäll men pigg och glad, det var han igår med.
Jobbade honom på tygeln så gått det gick men han tittade lite på saker och ting men det kan han ju få göra.
 Det var dock på hemvägen det small, han vart rädd för att ljud från taket på gymnasiet och vände en gång och sprang åt andra hållet, envis och dum som jag är kunde jag ju inte bara vända och ta andra vägen utan vi skulle förbi vilket såklart slutade med att han stack, när jag fick stopp på honom efter 50 meter drog han en härlig bockserier, resultat: jag fick tugga grus eller ja gräs tur att det inte var fruset i marken längre ^^

Vila i frid Spiderman

 
 
Idag fick Spiderman vandra vidare till de evigt gröna ängarna.
Allting gick fort ena stunden stod han med mun full av mumsig betfor för att i nästa stund ta sina första steg ut på de evigt gröna ängarna utan mer smärt.
Det är aldrig roligt avliva djur men idag kändes det faktiskt bra, det kändes helt rätt och befriande, när han travade in från hagen idag var han lika halt som när vi först åkte in med honom, det andra benet var svullet av att han avlastat så mycket, ja det var verkligen i rätt stund när han fortfarande var glad och positiv...
 
Nu slipper du ha ont mer 
 
 
Det är såhär jag vill minnas dig, med öronen spetsade en härlig var sommardag
 
 
 

Ovisade bilder....tror jag?

 

Drygt det här med sjukhäst

Ja det är verkligen riktigt trist, nu när vi äntligen skulle börja göra någonting så blir han sjuk, han verkar inte direkt tycka det är kul heller att få stå där instängd och ingen vill ta på honom, han som älskar uppmärksamhet, nej nu får han ta och bli frisk!
 
Idag hade han alla fall mycket mindre feber, igår hade han 39,5, idag var den nere på 37,9 så lite förhöjd då han i vanliga fall ligger mellan 36,8 och 37,3, du tjock i båda bakbenen rätt rejält och har börjat hosta lite, förhoppningsvis blir det inte värre.
Han äter alla fall sin mat även om han har nedsatt aptiti och spottar ut hälften men men bara han äter och dricker något och inte är paptisk vilket en annan lätt hade blivit efter att ha vilat mer eller mindre helt i 7 veckor och sedan åka på en dunderförkylning, nåja imorgon är det måndag så då får vi ta beslut om vi ska tillkalla veterinär eller ej, beror på hur han mår.
 
Hans tidigare pussvänliga mysiga mule är nu alt annat än pussvänlig....men upplever att snoret inte är riktigt lika gult längre alla fall 
 

Det där med att bo i en isolerad fyrkant..

... det är någonting som inte direkt uppskattas av mr snorkråka.
Han själv verkar inte tycka att han är speciellt sjuk, till och från i varje fall.
Idag hade tempen stigit till 39,5 och han pendlat mellan 39-39,5 under dagen, blir till att åka upp och tempa honom ikväll och hoppas på att den har sjunkit, vore skönt att slippa ringa ut disriktarna underen helg men måste vi så får vi väl göra det om febern tänker stiga, som det sur ut nu har han lite nedsatt aptit men dricker som han ska och är ändå hyffsat pigg och vill vara med
 
 
 

Det går dåligt nu!

I morse när jag kom till stallet hittade jag Bullen med en härlig gul snorkråka och feber, räcker det inte med att han är halt?
Vi som precis flyttade honom från sin box som är isolerad för att ställa in stallets nya häs som precis kom från Tyskland för att den inte skulle föra vidare några smittor >.< Typiskt
 
Nåja han äter och dricker alla fall och är rätt gullig och har inte haft nått mer gult snor sen imorse :P

Säg hej till Bettan

Eller ja Black Conn heter hon men Bettan känns bra.
Bettan är en av ridskolans nya hästar, en d-ponny på 6 år, riktigt fin men lite outbildad och vi kommer under hösten att utbilda henne innan hon ska gå in på lektioner.
Igår var det jag som red henne, första gången sedan hon kom tillsammans med Estrella Blanca i lördags, det gick väl helt okej, vi jobbade mest i skritt där jag ville att hon skulle slappna av vilket hon gjorde innan vi gick över och jobbade lite i trav där projektet var detsamma vilket inte var lika lätt men bitvis så, vi tog även en galopp i varje varv runt 4kanten, mer än så behövdes inte igår.
Idag blir det nog ridning antingen på Bettan eller Estrella Blanca som jag tänkte kalla Stella :P
 
 
 

God kväll

Det har varit fullt upp i veckan, titta på hästar till ridskolan, klinken, jobba och ja inte mycket sova....
Idag red jag på Bullen, skrittade en sväng ute med mamma som sällskap innan vi gick in i ridhuset för att trava några varv, men vet inte riktigt det kändes väl inte helt hundra utan han kändes lite skum, får helt enkelt se hur det känns imorgon, om det är bättre eller sämre.
Ska prova en annan sadel imorgon med, känns som om hans klämmer lite på bogbladen, kanske känns bättre med en annan om den ligger bättre....

Provridning idag

 Idag har jag och Fia provridit massor med hästar till ridskolan alltid ifrån ponnyplutt på 122cm till jättehästar, eller ja nu kanske jag tog i men 170+ alla fall.
Den häst vi verkligen ville kolla på är det värsta jag någonsin suttit på, de kunde inte ens kröka på nacken, vilket ör en förutsättning för att passa på ridskola, dom får gärna vika in nosen och bara kröka på nacken det är mycket trevligare än när de går som stjärnkikare.
Att försöka fånden hästen att jobba vettigt var stört omöjligt, fick ingen känsla alls, det gick inte, den vart inte ens arg när jag försökte driva igång bakbenen, något kändes väldigt konstigt, brukar kunna få en vettigt känsla alla fall, jätteskumt, något måste vara fel, kom nämligen fram att den aldrig någonsin gått på tygeln ho. Hade försökt i över två år.....
Nåja vi hittade alla fall några trevliga och går allt som det ska kanske det står några nya istallet snart, spännande!

För att slippa försöka förklara så kommer en bild

Tänkte att jag inte ska försöka förklara med ord vart vi hittade problem i Bullens rygg utan lägger in en bild. 
På tornutskottetnvid första strecket från manken hade han skleros och det var även här det ömmande ligamentet sitter, detta skulle enligt Maria gå att operera vid problem i framtiden.
Vid det andra strecket var han trång men inte öm och det kommer antagligen aldrig störa honom
Nu hoppas vi hon har rätt 
 
 

Från ett klinikbesök till ett annat

När jag kommit hem med Bullen idag åkte vi in med Spiderman till kliniken, vi skulle egentligen åka nästa vecka med deftersom det var många avbokningar idag kunde vi komma idag då vi ville göra det så snart som möjligt
 
Han var dock fortfarande 2-gradigt halt på volt när han får benet som ytterspår och då har han stått still.
Sannolikheten att han någonsin kommer fungera som ridhäst är så gott som obefintlig, inte ens som promenadhäst, så halt han är nu skulle han inte ens kunna gå som sällskapshäst och då har vi verkligen försökt att få honom bra, i 3 månader har han stått, det vart bättre efter första besöket sen har det inte blivit speciellt mycket bättre och vi tog därför beslutet att han ska få vandra vidare till de evigt gröna ängarna i samrådan med veterinär.
Det är helt enkelt inte någon ide vilket verkligen känns hemskt på en sådan pigg och glad ponny som bara är 5 år, men det går inte, han kommer aldrig bli ridhäst igen....
 
 

Klinikbesök med lite varierat resultat....

Idag var vi in på återbesök med Bullen, det mer eller mindre pös ur öronen på honom, lite lätt pigg alltså.
I gången såg han redan mycket bättre ut är tidigare, Maria tyckte han rörde sig med i balans och mer rytmiskt nu efter Jocke har behandlat honom. 
Hon hittade dock en öm punkt i ryggen i ett ligament, ungefär på samma ställe som jag känt på honom.
Vi gick dock in och longerade honom innan vi pratade mer om det, en liten liten hälta fanns kvar som värmer ur efter typ 3 vav och det bestämdes att vi ska skritta igång honom och behandla sen istället när han är lite mer igång, det positiva är dock att han ser fräschare ut än vad han någonsin har gjort, inte ens när vi köpte honom rörde han sig så lätt och rörligt som han gör idag
 
Nåja in igen och diskutera vad vi skulle göra och vi kom fram till att vi alla fall skulle göra en ryggröntgen för att lägga upp en bättre igångsättning om det skulle finnas något.
Vi finn lite förändringar, precis under ligamentet där han har ont fanns lite skleros och sedan såg det bra mellan nästa par tonr utskott och sedan ett tätt par men inget mer och Maria ansåg att det inte var något som skulle påverka honom utan troligen har han fått ont när han sänkt ryggen då hovleden gjort ontoch det blivit en ond cirkel, skulle detnuv isa sig att han får problem går det att oprerar.
 
Så nu blir de vaietat arbete under igångsättningen med tömkörning och ridning, vi ska även se över sadlarna själv och sedan åka in om vi anser att vi behöver med dem, men då bör han ju vara igång först
Kanske finns det en framtid för oss också

Typ 7 saker för mycket att göra..

..Usch tiden verkligen springer iväg, alltid är det någonting som ska göras, känns somom jag glömmer av allt för mycket saker på vägen, hur ska det gå när jag sla börja rida igen? vet liksom inte vart all tid tar vägen som det ser ut nu ens. 
Idag skrittade jag tio minuter på Bullen och det var precis så det hanns med, blir alldeles för mycket sittande på rumpan och disskutera saker som iförsig också måste göras, men ett faktum är att det är livsfarligt att sätta sig på en stol inne på kontoret, det är som ett svart hål ungefär, har väl sugits in kommer man inte ut igen..
Okej kanske inte riktigt men ibland...
 
Idag har vi haft särskola på morgonen med 7 barn, det är faktiskt rätt intressant och roligt på samma gång som det såklart är påfrestande och vi fick lov att vara 3 personal med dem för att det skulle kunna bli så bra som möjligt, alla barn verkade dock nöjda och vågade rida, Roligt!
De har varit på ridskolan en gång tidigare, förra måndagen men då var jag på Sorunda med Bullen hos Jocke
 
Imorgon blir det en heldag i stallet igen, precis som idag, då min tränare ska till veterinären med sin häst, Bullens "tvilling" Dante som inte verkar vilja bli bra, ibland kan jag nästan känna mig lyckligt lottad som faktiskt hann sätta igång min häst och starta honom innan problemen kom tillbaka medan stackars Dante lyckas bli nästan lika halt igen av att bara gå i hagen.
Nej det går nog troll i det där med Gråa hästar, nästa år kan vi ju hoppas att oturen väljer någon annan färg på häst...
 
Imorgon kväll ska jag dock roa mig med att rida lite på Zelma på Tema dagen där vi ska visa lite rörelser :)

Tiden går fort när man har roligt....

.. Ja den går fort även om man inte alltid har roligt.
Igår hade vi vår tredje ponnycupsmatch, vi har vunnit de två första men nu gick det inte alls och slutade med förlust, tror dock det kan har varit bra, nu är tjejerna tillbaka på jorden :P
 
Idag passade jag på att kolla hur Bullen såg ut inför vårt återbesök på Onsdag, han ser riktigt flott ut för att vara han, tyckte dock att det fanns en liten tendens till hälta höger fram i vänster varv i början som värmde ur efter några varv, dock så pass liten att iprincip vilken häst som helst skulle kunna se likadan ut, kan ju även vara jag som vet att han ska vara halt där och tycker han ser halt ut, men det får Maria avgöra på Onsdag, tränker dock gå in med inställningen att vi får spruta en gång till, bättre det än att det bara är halvbra, vilket det nu känns som om det kanske var sist, så som han rörde sig idag har han nog aldrig rört sig förut vilket i sig är positivt, han vågade ta ut på steget bägge fram och bjöd bra :)
 
Idag hopppade vi även upp och skritta kanske en kvart som Jocke sagt, man inser då vilket härligt häst man har när man efter 5,5 veckor kan hopp upp ta tygeln och det känns rätt bra, nu skrittade vi bara men på honom känns det direkt i skritten om det är något.
 
Tycker dock att han är lite öm strax bakom manken fortfarande vilket har varit sedan innan vi åkte in första gången, får fråga Maria om det helt enkelt, Jocke hittade ju problem där med i övergången manke -> rygg om jag inte minns helt fel, nåja, nu känns det alla fall som om vi är på godväg att få ordning på hans problem.

Skugganridning och BulleBus

Idag blev det ridning på Skuggan i tävlingsgruppen, han kändes lite skev och inte riktigt framme för skänkeln, gick och ful knäppte lite med nacken i början men det vart rätt okej mot slutet även om han vart lite arg och jag fick jobba för det för att han skulle jobba vidare hela tiden, men han är ju för gullig alla fall :)
 
 
Bullen kände för att ha lite luft under fötterna idag och bockade först med mamma höngande i grimskaftet och sedan med mig, han skiter fullständigt i att han har stigbettet han studsar alla fall, men han är ju pigg och glad alla fall :)
Tyckte även att han skrittade lite rörligare nu med lite mer mjukhet i gången, om det är inbillning eller ej ska jag inte uttala mig om vi får helt enkelt se i fortsättningen 

Godmorgon

Eftersom jag varit så dålig på att blogga senaste tiden tänkte jag helt enkelt bli bättre på det :)
 
 
Eftersom Bullen står händer det inte så mycket på den fronten så får helt enkelt ta och ordbajsa lite.
Eftersom vi ändå är inne på veterinärvård just nu kör vi väl vidare på det temat, varför inte liksom?
Nej men när jag var nere i Linköping i somras konstaterade jag att deras veterinär som kom ut och veterinärerna på Stav gör väldigt olika vad det gäller rehabilitering av hästarna. 
 
I Linköping var det några dagars vila innan de skulle ridas igen i alla gångarter alt. galopp program och det var dessutom kotleder som behandlades.

Hos oss, eller ja på Stav är har vi alltid fått vila våra hästar och skritta dem för hand alt uppsuttet beroende på grav av hälta och inflammation, dessutom är det vanligast att de behandlar hovleder, alt hovleder och kotleder då kotlederna inte har släckt all hälta..
 
En fråga jag ställde mig var hur det kommer sig att vi här upp behandlar mest hovleder medan det i Linköping verkade vara vanliga med kotleder, nu var vi visserligen inte på någon klinik i Linköping och det kan ju vara så att denna enskilda veterinär behandlar mer kotor än hovleder.
Det som fascinerar mig är dock hur det kan se så olika ut i landet angående rehabilitering och även att många heller behandlar sina haltar hästar i stallet istället för att åka in till en klinik där det finns mer hjälp att få och mer verktyg att verkligen hitta felen.
För oss är det bla en självklarthet att röntga vid första besöket för att se om det finns några förändringar i leden och kunna lägga upp behandling och rehabilitering utifrån det, något jag inte så mycket av i Linköping heller, anser det bättre att veta på en gång om det finns förändringar eller inte i leden för att få en uppfattning om fratida hållbarhet men även hur den ska behandlas
 
Det är hursomhelst intressant, vi har ju också behandlat bara kotleder men rebabiliteringen har varit vila och skritt för hand tills hästen är ohalt och då lugn igångsättning
Själv är jag rätt nöjd med att vila min häst den tid han är under behandling då han hursomhelst behöver vila någon gång under året och varför inte passa på att läka ut andra små skador under tiden?
Men det hade även varit intressant att sen en häst med liknanade skador som rehabiliteras på det andra settet och se reusltatet, vad som faktiskt ger de bästa förutsättningarna för en hållbar framtid.
Den här gången valde vi ju även att lägga till alternativ behandling i samråd med veterinär för att få ett så bra resultat som möjligt.
 
 

Idag har Bullen träffat Jocke

Idag åkte jag och Bullen till Sorunda Rk för att Bullen skulle få behandling av Joakim Mossenberg.
Vi började med att Jocke ville se honom skritta innan han kände igenom och gjorde olika "tester" för att hitta problemen.
På kliniken var vi ju lite inne på kors eller si-leder så var lite orolig att han skulle hitta någonting där.
Han tyckte att han var lite i obalans och antagligen stötig i gången pga detta, att han är lite stötig i gången stämmer ju väl, att han stöter ingången leder ju i sin tur till att han stöter mer i lederna också.
Nåja vårt största problem satt i nacken och kotorna där ffa i övergågen nacke-halskotpelare om jag minns allt rätt. 
Minnet är ju bra men kort, men han hade i varje fall låsningar vid 5 övergångar från nacke och helamvägen bak, ja över hela överlinjen med andra ord men det största problemet satt i nacken.
Han var lite varm över hovleden höger fram fortfarande men inge gallig eller så och Jocke tyckte vi skulle promenera honom som vi gjort 5 dagar till och skritta honom lite uppsuttet sen och såklart återbesök på klinik förhoppningsvis nästa vecka och återbesök hos Jocke i december
 
Så ingenting vi behöver spruta i kors/si-leder alla fall utan troligen bara en hovled igen för att få det riktigt bra, ingen annanstans då resterande leder kändes bra och fina.
Så förhoppningsvis leder detta till att han rör sig mjukare och på så vis kan slippa ledinflammationer
 
 

Några dagar i skolan

I veckan höll jag till några dagar på skolan Mån-Tors. närmare bestämt.
Vi var med när tvåorna gick upp för level 2 för att själva bilda en uppfattning om det och dessutom vara med och rida under deras lektioner.
 
På Måndagen kollade vi på när de först gjorde dressyren coh sedan hoppningen, dressyrenv ar till synes enkel men med hård bedömning, de red rörelser upp till LA:4, där de bytte hästar en gång också för att de skulle rida två olika hästar,
På eftermiddagen hoppade de, en bana på 110, tidigare år har de tydligen hoppat nivåbanan men nu var banan omgjord för att bättre stämma överens med internationella nivåerna och var nu en trevlig bana på regionalnivå med framåttänk vilket ledde till lite svårigheter för endel ekipage, men en trevlig bana enligt mig, gillar framåttänk.
 
På tisdagen var det dags att rida, dressyr och hopplektion för tvåorna.
 
På morgonen red jag dressyr på en liten häst som heter Something Special (Spacy) e. Electro, ett litet fuxsto på 14 år som tidigare haft alla 4 i himmlen men som nu har fått en till chans då hon mot alla odds en vacker dag var fräsch.
Det var en känslig och inte helt lättriden häst, det var inte bara att ta tygeln och se glad ut som det går på många andra hästar utan här gällde det att verkligen hitta knapparna och komma till ridning.
I det stora hela gick det rätt bra och hon kom till rätt bra arbete trots att första övningen var lite för svår för dagen med förvänd galopp innan hon släppt igenom riktigt, vi avslutade dock bra!
På eftermiddagen var det hoppning på Malope, ett brunt sto e. Sack, som inte hoppar allt för ofta och tycker det är väldigt kul.
Hon är ingen vidare begåvning vad det gäller hoppningen dock och vi hade lite svårt att hitta några bra distanser men hon var glad och gjorde det hon skulle med lite bus efter hindren :P
 
På Onsdagen hoppade vi lite för Loa, jag red Apertif (Affe) En riktigt trevlig fux som gav en bra känsla i dressyren, men ingen hoppbegåvning, var tydligen känd för att riva typ alla hinder, men det gick helt okej, inte alls lika bra känsla i hoppningen som på backen dock men nyttigt att hoppa lite andra hästar än de man är van vid.
 
På Torsdagen var det dags för dressyr för Malin = Nyttigt oich jobbigt. Red Spacy här med, hade tydligen trots att jag själv inte var allt för nöjd i Tisdags löst henne bra så fick rida lite till.
Gick betydligt bättre nu, ingen toppen känsla men jag red bättre och kunde komma åt henne bättre och komma ridning med skänkel och jag kände mig mer nöjd efter detta ridpass.
 
Riktigt nyttigt att få rida dressyr på en häst som jag fick jobba lite med!
 
 
 

RSS 2.0