Pigg häst

Igår red jag lite dressyr med Cinderella på terrängbanan, då det är dammigt på utebanan och vi helt eneklt behövde göra någonting annat där än att fräsa.
Gick rätt bra i början hängde hon lite men det gav sig och hon jobbade på bra efter en stund, passade även på att rida lite i hagen som lutar och galoppera uppåt och neråt utan att hon skulle bli allt för lång och framtung, gick rätt bra hon har lite jobbigare neråt i vänster galopp, men det är bara att träna på.
 
Idag gjorde jag ett försök att rida ut, gick väl sådär, tror aldrig hon har sett får förut och Cinderella höll på att skits knäck nä det var får i en hage där vi red, kände hennes puls genom sadeln, lite lätt spänd,  vände hemåt  när hon gått fram lite, sen gick vi och galopperade lite på terrängbanan istället snorpigg var hon....

Pay and jump

Idag hade vi pay and jump hemma på ridskolan, jag och Cinderella passade på att vara med och hoppa, 1m och 105 blev det.
Första rundan var helt ok, hon vart lite lång och kom lite nära några språng men hon är ju så pass bussig och hoppar, vet inte hur hon gör om man kommer helknas dock, nu var det bara lite nära.
Andra rundan var bättre fick lite korsgalopp i någon sväng och kom lite nära något språng men överlag gjorde hon det bra. Vi avbröt efter 8 hinder då det började kännas som om det började ta emot och jag ville inte pressa henne där när hon gjort det så bra, hon tar ju i så dant än så länge. 
 
 

Cinderella pay and jump 105cm

Helt ok runda, hon är bussig och hoppar även när jag rider dåligt. Avbröt efter 8 hinder då hon tar i så mycket och hade gjort det bra även rundan innan.


Dressyr igår

Igår red vi dressyr ute i ena sommarhagen där det är platt och torrt.
Cinderella kändes rätt fin och vart inte så låg som brukar i formen utan jobbade på i en lite högre form.
Vi jobbade med öppnor i trav med galoppfattning i rörelsen där vi skulle behålla hästen i öppnan, gick över förväntan och hon gjorde det faktiskt rätt bra även om det tog emot lite och vart några halvdana fattningar där hon försökte gå iväg.
 
Idag red jag ut en kortis, höll mig bara på rätt sida av vägen. 
Vi skrittade ridvägen och red sedan lite på kvarnängen innan vi red hem igen, höll på att få mig en skentur i skogen då det kom ett par rådjur farande kanske 50 meter framför oss men Cinderella höll sig till att stirra på dem :P.
Mamma skrittade en sväng på eftermiddagen också, det kunde Cinderella gått föra, ibland kan hon ju gå två lätta pass på den dag, när vi är på tävling blir det ju två hårda pass :P
 
Mamma fotade lite när vi red dressyr så bjuder på några bilder :)
 
Det är inte lätt att hålla koll på alla benen :P
 Men ibland så går det :)
 

Bilder från Mantorp

Bättre sent än aldrig här kommer några bilder från Mantorp
 
 

Det går trögt

Alla fall med bilderna, har inte haft igång datorn men lägger in bilderna när jag orkat starta datorn.
Igår red jag lite på banan med Cinderella, hon kändes fräsch efter tävlingen och vi passade även på att skritta ner till vattnet på terrängbanan och doppa hovarna.
Idag hoppade vi lite, mest styrke övningar och inte så högt, gick både bra och dåligt. 
Red äveb Estrella idag som har vilat under helgen, hon var pigg så vi började med att longera henne innan jag red då hon dessutom varit väldugt oförskämd förra veckan, en riktigt bitch.

Fälttävlan Mantorp

Dags för lite utvärdering av gårdagens tävling i Mantorp
 
Dressyr: Framridningen var på terrängbanan, inte helt optimalt mend et visste jag att den skulle vara redan innan så ska inte gnälla, hon skötte sig fint.
Ren inte fram speciellt länge utan skrittade mycket, hon behöver bara bli varm i kroppen, rider jag för länge är risken att vi båda blir trötta, är ju två moment till efter dressyren.
Inne på banan vart hon lite låg i formen, men vi slog till med en 9:a på in ridningen och en 8:a på travökningen, resten 6or och 7or, 67,5% blev resultatet alla fall och kan inte vara annat än nöjd, målet var över 60%.
Att hon blev låg i formen var inget oväntat hon blir ju gärna det på träning med, det är något vi ska jobba med att bygga upp henne så hon orkar jobba mer samlat och bärigt.
Detta var även första gången jag red dressyr på gräs med henne
 
Domarens slutkommentar stämde väl överens med min känsla: Trevlig häst med dog takt och balans, blir något låg i formen.
 
Hoppning: Vår första på gräs, har ju hoppa lite terräng på gräset dock.
På framhoppningen var det rätt många samtidigt som oss så det vart lite trångt och vi hoppade bara några språng.
Tog bara ett språng på oxerna som kanske låg på 105, vilket hon gjorde riktigt bra sen gick vi bort till banan.
Banan lutade lite neråt på de flesta ställen och jag trodde vi skulle få problem men det gick utmärkt, jag lade dock in ett extra språng på de flesta ställen, dock utan att det blev dåliga distanser. 
Hon hoppade väl och felfritt.
Målet var max 8 fel se det klarade vi ju fint det med :)
 
Efterh oppningen låg vi 4:a med 48,8 straff
 
Terrängen: Framridningen var rätt liten och lutade, vi galopeprade mest i uppförsbackarna och någon nedförsbacke.
Hon hoppade bra på hindren på framhoppnignen så vi tog bara några språng här med.
Av någon anledning hade de bytt startordning till terrängen så jag som var nummer 28 skulle rida efter 23 och sedan 24, lite förvirrat, det hade jag såklart missat så var inte riktigt klar till min start, men men.
24:an verkade ha missat det med och var på väg till start efter 23.
Nåja det spelade ingen större roll alla fall, det hade blivit samma resultat oavsett.
 
Väl till start var hon väldigt spänd runt banan, men hon hoppade fram till nummer 7ab (Rishäckskombination) där hann jag inte riktigt få ordning på det hela och hade spöt i fel hand så hon försvann ut till höger, bytte spöhand och red på igen vilket gick fint, fick dock supporta henne lite, sen hoppade om 8 och 9 med lite support.
Sen kom vi till vattnet, det har hon ju inte gått igenom direkt på träning heller så hade inga förväntningar på att hon skulle göra det nu heller då det var väldigt rörigt runt vattnet där man skulle rida mellan två smalhinder ner och det var ett hinder i vattnet också, så hon stoppade rätt långt innan och skrittade fram där hon gick runt lite innan hon nosade lite och klev i, inga större protester, hon förstår helt enkelt inte riktigt vad hon ska göra.
Resten tog vi oss runt utan problem.
 
Målet var att ta oss runt vilket vi gjorde :)
Nu ska vi träna mer vatten och sen är det bara att rida många starter så hon slappnar av.
 
Mer bilder kommer ikväll samt en suddig film på hoppningen
 
 
 

Fälttävlan Mantorp

Idag har Cinderella provat på att vara fälttävlanshäst.
Det gick som planerat, vissa delar även bättre, vårt mål var att genomföra alla moment och det gjorde vi.
I dressyren red vi ihop 67,5% vilket blir 48,8 straff, sen felfri hoppning på det.
I terräng blev det två stopp ett där jag inte red hela vägen och ett på vattnet där hon vill kika närmre innan hon klev i.
Bättre utvärdering och bilder kommer imorgon

Hoppning och rasta häst

Hoppade lite pp Estrella idag, det gick väl inget vidare, hon var nonchalant för hjälperna var lite i luften i höger galoppen, men det gick ok mot slutet, hittade jag intr riktigt distanserna eftersom hon inte var på hjälperna vart lite stark mot hindren där jag vart lite bromsande. 
 
Red lite på Cinderella sen, hon kändes väldigt fräsch, men hon har ju bara skrittat 3 dagar och varit lite stel i knät två när det var lite svullet, idag såg det ut som vanligt :)

På bättringsvägen

Idag såg Cinderella mycket bättre ut sitt ben och rörde sig som vanligt, riktigt skönt, hon var nog helt enkelt bara stel i benet efter sparken, vet ju själv hur det kan kännas om man slagit sig.
Skrittade en sväng på henne idag och mamma på Lakismo, tog dock ett tag innan hon kom på att hon levde och blev på hugget :P
Ser hon bra ut imorgon med kör vi på som vanligt, så får hon nog hålla sig i sjukhage tills Mantorp, vet inte riktigt vad hon gör i hagen det är ju inte första gången hon åkt på stryk, hon måste säga något väldigt elakt till de andra hästarna :P
 
Passade på att fota Cinderella lite igår när vi gick, hon var dock inte allt för fotogenisk ^^
 
 

Då var hästen halt

Nej, dags att byta hobby kanske? Behövde bara tänka att vi äntligen skulle få åka och tävla tydligen..
För nu är hon nämligen oren på frambenet där hon blivit sparkad, blir att hålla henne på box över helgen, men det är ju mysigt att ha en häst att klappa på också, det har jag ju provat tidigare...
 

Krigskämpe

Nja kanske inte riktigt men vissa krigsskador har tant Cinderella ådragit sig, det räcker tydligen att berätta för hästen att det är dags för tävling för att den ska göra sig illa.
Nu blev hon vadderad under natten så kanske benen slipper svullna, halt är hon ju alla fall inte, som tur är, med våran tur var jag mer eller mindre beredd att ringa klinken när hon kom in med sår på framknät, hade inte förvånat mig det minsta om det hade gått in i leden men, tur i otruen så var det inte djupt :)
Bakbenet har hon lyckats sparka sig själv på, höger såklart där alla sår hamnar.
Dessutom har någon biti henne på nosvingen.
Mamma fick gå en promenad och beta med henne på kvällen så hon fick röra lite på sig, nåja kunde ju har varit värre.
 
 
 

Tömkörning och föreläsning

Idag tog jag Cinderella på tömmen, hade tänkt rida ut med de var snöblaskregn så ja.... det gick väl helt ok, hon blir lite låg i formen och lämnar bakbenen lite bakom sig, fick jobba på med att driva henne framåt utan att det gick fortare.
Vart bättre och bättre, mest i höger varv i vänster varv är det svårare kommer inte åt att driva på högerbak där, i ridningen är det lättare i vänster varv men då har jag lättare stt komma åt högerbak, bara att jobba vidare, hon rör sug ju dock mjukt med gung i steget.
 
På kvälleb hade vi föreläsning om fång, ppid och ems, intressant och lärorikt även om det inte finns så mycket svar kring det ämnet än men det är ju välidgt högaktuellt och det var nyttigt med lite mer kunskap inom ämnet. 

Heldag på kliniken

Idag var det dags igen, dock inte med Cinderella men med min tränares lånehäst på 4 år som har betett sig konstigt i ridningen. 
Den såg lite rörelsestörd ut vänster bak i longeringen och i ridningen, i ridningen vill den dock helst inte röra sig alls. 
Bakknät bedövades med liten förbättring, dock inte i ridningen och det slutade med röntgen av hela överlinjen då vi bad om det, samt vänsterhas och vänsterbakknä.
Tråkigt resultat med röntgen förändring mellan c5 och c6 där bilder skulle skickas vidare för ytterligare bedömning av fyndet.
 
Sen i höstas har vi haft Tunika med pålagringar på atlas, förändring i halskotpelaren och kissing spines, Bullen med kissing spines och nu denna.... käpphäst kanske vore något
 
Efter dagens besök funderade jag lite på hur viktig relationen med sin veterinär faktiskt är, hade jag inte stått på mig om att jag ville röntga ryggen när vi höll på med utredningen hade det säkert runnit ut i sanden och ev. Hade vi fått betala för en dyr magnetröntgen av den där hoven, kanske funnit något,  fått vila honom länge för att sedan få tillbaka problemen och kanske då upptäckt ryggen, min envishet sparde oss alltså en heldel lidande och även pengar,  många tycker ju att man ska vila sina hästar väldigt länge efter en skada, men i vårt fall hade det nog inte gett något mer än en utdragen historia,  hade hade blivit halt ändå, han hade fått ont i ryggen ändå,  så i vårt fall var det nog bättre att sätta igång så fort vi fick för att få tillbaka problemet och kunna gå vidare i utredningen..
Nackdelen med att vara mycket på kliniken är att man funderar för mycket

Terrängträning m.m

I lördags var det terrängträning hemma,  det gick bra, hon  hoppade allt utan tvekan men var kanske lite väl het på gröten och jag fick jobba med att hålla ihop henne mot hindren så hon inte bara kastade sig över, det resulterade i att vi kom lite nära ibland men hon hoppar väl ändå.
 
I söndags provade vi lite träns, dels micklem och ett pullar träns med rakt bett, hon funkade ok på bägge, på micklem blev hon lite lättare i handen än innan men inte någon jätteskillnad,  på raka vart hon lätt i handen men grejade lite med tungan istället i börja så det kanske kan fungera när hon gått på det några gångern, hon grejade mindre och mindre med tungan ju längre vi red och vart aldrig stark så det ska vi alla fall varva med, det och hackamore så munnen får  vila tills jag lärt mig rida henne och hon blivit starkare och orkar bära sig bättre.
 
Idag har jag ridit Cinderella på hackamoret vilket gick bra, var nyharvat så lite tyngre men det är nyttigt så kan det ju faktiskt se ut på tävling.
Red äveb Mac vilket gick ok, han vek sig lite i höger sidan men det vart bättre när vi ridit en stund.

Dressyr

Idag red jag lite på utebanan, lite dressyrjobb blev det där jag passade på att rida med micklem tränset som vi fick låna då dess ägare är bortrest.
Kändes rätt bra, tyckte hon vart lättare i handen och rundare i formen, hon kändes mer avspänd i munnen, kanske inbillning får prova en gång till.
Provade även tränset på Estrella hon tyckte jag vart lite flippigare med bettet än annars.

Hoppning

Idag var det hoppning på schemat, något vi behövde, har jubinte hunnit hoppa så mycket med henne.
Vi hoppade först klockan på utebanan vilket gick fint trots att jag hoppade på hackamoret, men hon fungerar bra på det så det är ju perfekt att kunna varva med tills jag hittat dressyrknapparna.
Sen hoppade vi en böjd linje med oxer - räcke - oxer, även det gick lätt, i slutet hoppade vi en liten bana där vi började med den böjda linjen och hoppade sedan de två hindren i klockan som stod på medellinjen, höjd runt 90-105 ungefär, lätt och enkelt, vi kom fel en gång in i böjda linjen då jag bromsde lite på första men det löst vi fram till det andran hindret. 
Hoppade dock om den linjen en gång så det vart bra.
Det vart alltså inte jätte många språng idag men det är ju bra :)
 
Tidigare i veckan har vi joggat i ridhuset och red ut igår 

RSS 2.0