Babsan

Eftersom jag är så dålig på att uppdaterta bjuder jag på lite film på Babsan :)
 
 
 

Shopping

Här händer det inte mycket, men det beror på att Bullen haft en rätt chill vecka, ska lägga in en kort film på när han löshoppade i fredags så snart jag orkat föra över den till datorn, kan hända att jag lägger upp lite andra filmer med :)

Idag var jag och mamma och shoppade lite på hööks då ajg behövde nya ridbyxor, vart så klart lite med än bara ett par nya ridbyxor:
Ett par nya ridbyxor, bruna
Stall jacka, plommon färgad typ
Långärmad piketröja
Sömmar
Litet slowfeeding nät till transporten
Brems
Handlade lite på Stadium med:
Överdragsbyxor
Mössa
Stallskor
Lyckås svängde vi förbi med och köpte ett par stigläder till dressyrsadeln då de jag har håller på att gå sönder.
 

Skit!

Bullen och Portus lekte rätt friskt i hagen idag, inget ovanligt dock att de busr med varandra, det brukar de göra.
När jag skulle hämta in Bullen på eftermniddagen för att borsta av och kolla igenom honom stod han en biot från de andra och åt av ogräset, han hade tappat ena bakskon och trasat sönder hoven lite samt hade en minst två sparkar på andra benet. Vet inte om det beror på lekandet eller om han kanske helt enkelt blivit bort sparkad från höt där de andra två stod, han brukade ju också stå där och inte äta av ogräset.
 
Eftersom hoven var lite trasig tog jag ut honom på linan för att se om han var halt av det, för att veta om han skulle ut i hagen eller ej imorgon.
Halt var han, dock inte där han tappat skon utan där han var sparkad, vänster bak, han var även lite svullen över sparken, såg ut som om han har fått en lår kaka ungefär så kylde benet innan han fick gå in i boxen, han såg ju dock fräsch ut fram...
 
Imorgon kommer Hovis och slår på tappskon så får jag kolla honom igen då, hade ingen lust att slå på den själv eftersom de gamla sömhålen är borta då känsn det bättre att låta hovis göra det, vill inte råka göra ngåot fel

Helgens fälttävlan

I helgen var det dags för årets sista fälttävlan för vår del, var ju smått negativ efter förra veckan då han var allmänt spänd och dum i terrängen, men det är ju bara att ge sig på det igen.
 
I dressyren kändes han bra, jämn och trevlig, kanske vart något spänd i formen men var lätt fram och bar sig bra utifrån våra förutsättningar, det kändes bättre än förra veckan och han kröp inte in bakom hand eller så.
Vi fick lite snålt betalt då vi inte hade några missar eller så och slutade på 64,25%, 53,6 straff så lite missnöjd var jag där.
Hoppning var lite högre denna veckan än förra och låg nu på runt 95 som den ska, banan var lätt och trevlig och vi hoppade runt den bra, vi fick ett kråksprång på ett vitthinder där han inte taxerade riktigt, det låta i skuggan och hade ju vita bommar samt ingen marklinje alls, så i vinter får vi träna på vita och naturfärgade bommar helt enkelt.
Efter dressyren coh hoppningen låg vi på en 7:e eller 6:e placering, var lite olika bud, så ja illa var det ju kanske inte längre...
Terrängen var lite snårig och några nya hinder från när vi var där och tränade, men det var en helt annat häst idag på framridningen, kunde jobba honom och han kändes allmänt synkad.
Terrängprovet gick också bra, han hoppade avspänt över ettan, tvåan var en lite svårare sväng i skogen på en oxer så här fick vi ett lite sämre språng och han överhoppade sig något, sen flöt allting på fint, ner i vattnet upp ur vattnet på en stock. Det enda dåligt språnget frick vi på en risad pallisad med ett dike framför, jag överred lite och han kikade till lite så här hoppade vi rätt högt. 
I övrigt gick det bra, han hoppade fint med lagom bjudning och det gick rätt fort, lyckades missa mållinjen läggen en volt i trav och trava igenom och ändå rida in på 4 sek från optimaltiden så det blev 1,6 straff.
Med det slutade vi som 3:a :)
 
 

Jag har fått tillbaka min häst!

Allt som krävdes var lite damp i hagen med Portus för att ställa saker och ting tillrätta och trots två dagars vila kändes han idag bättre än någonsin, hänget i höger tygel var helt borta, det har funnits i säkert 6 veckor, han formade sig bra runt innerskänkel och travade på riktigt j*vla bra, Wow! säger jag bara! Mer upp och lätt än någonsin utan att tapp rygg och bakbensaktion.
Nu håller vi tummar och tår för att detta håller i sig
Men det blir nog någon typ av behandling för honom i vinter, mest för att rätt till honom lite bak då han trots att kändes väldigt mycket bättre idag fortfarande är lite sned, och ja när han ändå ska vila kan vi ju lika gärna passa på att serva honom så han är i topptrim innan vi ska sätta igång igen men just nu ligger vi nog lite lågt :)
Idag ser han dock inte alls lika sned ut när jag kollar på honom så han har nog lyckats rätta till vissa saker själv och kändes även mer positiv och glad till sättet efter ridpasset, piggare och vaknare i blicken

Kan detta vara problemet?

Bullen betedde sig ju lite konstigt i helgen på terrängen, visst har han varit lite spänd och så förut men nu var det ju värre än hans första start, han bjöd inte alls nu, inte ens hemåt, och ja regn och dåligt underlag har aldrig stört honom förut, han hoppade ju runt i baståsen förra året, där var det värre väder och mer i skogen.
 
Men i alla fall klämde och kände på Bullen idag rätt mycket, hittar ingen ömhet eller så men när jag ställde mig rakt bakom honom och han ser helt klart sned ut.
Även när jag känner efter hans höfter hamnar mina händer på olika höjd där höger höft är lägre än vänster, och vi hade ju faktiskt en vända i somras när jag inte kunde rida överhuvudtaget och det är nog även sedan dess han börjat hänga mer i höger tygeln och haft svårt att vända till höger och komma runt höger skänkel.
Slänger in två bilder, en från i Januari där han börjat bli hyffsat jämt musklad bak och sedan en från nu ritar ett sträck där mellan de punkter där jag kan känna höfterna på ett ungefär.
Bör tilläggas att han nu släpper igenom kroppen mycket bättre och i övrigt är rundare och finare i kroppen
 
 
 
 
 
 

Dålig tävlingsdag

Igår var vi iväg på fälttävlan i Nyköping. Han kändes en aning matt i dressyren men var stadig och fin så det blev 66% där alla fall, domaren skrev ungefär vad jag och Fia har pratat om så det kändes bra.Hoppningen var extremt låg, kan det ha varit typ 85? Knappt 90 alla fall så den skuttade vi runt lätt, tror typ alla tog sig runt den felfritt? Borde inte vart många fel där alla fall. Jag har lite trött hade ätit för lite men eftersom det var så lågt skuttade han så snällt runt hela banan riktigt bra :)
Terrängen kändes rätt ok när jag gick banan men eftersom Fia sagt att många hästar stod emot förra året så satte jag lite tryck i honom, och han kändes fin på framhoppningen bjöd bra på hindren, dock var de rätt låga.Hade ett rikigt bra tryck ut genom startfållan och han bjöd till typ 20 meter innan första hindret, att de står emot på ettan är ju inte jätte ovanligt dock och vi tog oss över det. Bort mot tvåan galopperade han på bra men jag fick skrika lite åt honom för att han skulle hoppa 2:an. I svängen mot 3:an tog det tvårtstopp, han dammade ned framhovarna i backen drog ned huvudet och fortsatte framåt med bak typ. Vi stod där ett tag innan jag ens lyckades rida an på 3:an ens, själva hindret tittade han inte på utan hoppade helt ok, 4:an kravlade vi oss över även 5:an osv.. Vi tog oss bort till kabelrullen, 9 torr jag det var, där fick vi ett stopp men tog oss över sen. På 10:a, en liten rulle innan vattnet tog det tvärnit typ 20 meter innan och han skulle inte ens gå fram och nosa på hindret, vi kom fram tillsist, han stannade även an andra gång här innan vi travade över med lite nöd och näppe, han landade i skritt och fick skritta igenom vattnet.Han stannade även på hindret efter vattnet typ 20 meter innan, sen lyckades vi kravla oss över de sista hindren lite halvdant....Vår sämta terräng någonsin kan man helt enkelt säga, visst att han kan vara lite spänd men såhär illa har det aldrig varit förut, nu tittade han verkligen på alla hinder, inte ens en stock kunde han bjuda på. Han brukar titta lite på något eller max några hinder och bjuda på resten, nu bjöd han inte på något alls..
Som grädde på moset har han lyckats få ett överben till, på samma ben som han slog i när vi terrängtränade i botkyrka förra veckan, vart kanske över ansträngt där igår om han redan hade en liten reaktion i benhinnan.Det är inte stort, ömt eller så men finns där alla fall, han fick vila idag och likaså imorgon så kör vi igen på Onsdag och ser hur han känns.




Kinikbesök och lite dressyr

Idag var det dags att åka in till kliniken igen, känns som omv i är där mest hela tiden..
Idag var det lilla Spidermans tur, han har ju varit 3 gradigt halt i två veckor nu utan förbättring varken med rörelse och mindre rörelse. 
Det var ju inget snack om saken, halt var han precis lika illa som tidigare och veterinären var helt säker på att det antingen skulle släcka i hoven eller bakknät, bakknät har vi varit inne på, men det vart inte ett dugg bättre efter bedövning på de två ställena så vi gick vidare med hasen vilket inte heller hjläpte.
Då röntgade vi bakknä och has utan relevanta fynd så vi bedövade kotan vilket inte heller hjläpte. 
Efter de 4 bedövningarna fick det räcka för dagen och vi ultraljudade bakknät, där de hittade något som så lite konstigt ut men ja....
Vi åkte alla fall hem med en precis lika halt ponny som innan som vi fortfarande inte vet vad felet är, butta tio dagar blev det.
Kan ju tilläggas att han inte är speciellt påverkad av detta utan är pigg glad och vill springa
 
Bullen fick gå lite dressyr idag, kändes inte riktigt lika bra som igår men då var vi å andra sidan rätt många inne i vårt lilla ridhus så det kan ju vara en bidragande faktor, han jobbade dock på fint och lydigt :)

Dressyr idag

Idag red jag och Bullen dressyr på förmiddagen för Fia, vi jobbade med övergångar idag då det är något vi haft lite problem med, han ligger nämligen på rätt bra.
Vi började i skritt med att göra halt, han vill gärna slå sig fri men räcker att hålla kvar en gång så ger han sig sen och stannar snällt och fint.
Vi gick över till trav-skritt vilket gick helt ok efter några stycken, han hängde dock lite i höger tygel i början och skickade ut vänster bak men  fick hyffsad koll på det alla fal, jobbade med att ställa och böja honom runt höger skänkel utan att använda handen, vart bra resultat på det.
Trav kvaliteten kändes rätt bra idag med, känns som om det börjar komma nu även om han blir lite stark men det är ju en poerid det med som vi måste igenom innan det blir bra.
 
I galoppen jobbade vi till en början på volt och med att han inte får kasta bogarna före och älga på, även här vart det bra men jag fick jobba för det ffa i vänster varv där han spänner emot, visst han ser snygg ut ändå men  det känns väldigt väl och Fia ser det ju med, när det väl började ge sig frustade han nöjt åt att åter kunna andas, det är som om han springer och håller andan när han spänner emot tills han ger efter.
Överlag var det bra och vi har ett bra utgångsläge nu för att få honom att bära ännu mer på aktiva bakben.
 
I vinter ska vi jobba på dressyren mot 1*, mycket skolor samt travbommar och i galoppen ska vi börja med förvända så den sitter bra, sedan enkla byten för att sedan göra byten, rena byten inte som i hoppningen där han bara byter.
Vi ska även jobba mot piruetter i galoppen för att få honom att sätta sig.
 
 

Skor och tandläkare

Idag började vi dagen med lite pedikyr för Bullens del, han fick tåriktade fram igen nu, lika bra att köra på med det, han fick även sulor fram, tänkte att vi skulle testa det då han är rätt kinkig när vi rider på lite grusigare underlag och reagerar extremt bara av att kliva på en liten sten som andra hästar inte ens märkt, med lite tur gör det skillnad :)
När fötterna var fixade var det dags att kolla tänder vilket vi nu i efterhand kan konstatera var rätt onödigt, vi drogade spolare rent och konstaterade att allting såg bra ut, inget vasst, inte ett står någontstans, men han sov gott med huvudet i Robbies krubba efteråt, var ingen direkt ide att ens försöka släpa hem honom, han var helt enkelt lite för trött.
Fick även svar på maskprovet idag som visade 0 så det var ju skönt, ingen avmaskning i år för lille grå med andra ord då vi hittils inte har sett några styngflugeägg på Bullens ben
 

Fullt upp som vanligt :)

Igår red jag lite dressyr på Spirit på dagen, eller eftermiddagen kanske det snarare var.
Har inte ridit honom på typ några år mer än kanske någon terrängträning men det är allt, han är ju liksom lite stor...
Det gick hur som helst bra, alla fall med förutsättningarna vid hade, ny sadel och ny hästm ja jag provade en sadel på honom också :P
Vi började med att bara jogga igång så han fick bli varm i musklerna, lite knackigt i början innan han blivit varm och kunde röra sig bättre, han var dock trots sin storlek rätt lätt riden, inte tugn och stark eller så.
Vi jobbade med att hitta en bra bjudning och lite mjukhet, han gör ju allt men det behöver finslipas lite, i galoppen red vi lite byten eftersom jag inte kunde låta bli :P var lättare från höger till vänster än tvärt om, vi får jobbade vidare, förhoppningsvis kan jag rida honom lite mer, är ju nyttigt att rida på någon välutbildad ibland också :)
 
Bullen hoppade lite, lite gymnastik och så, kändes väl helt okej men han låg på lite ibland, han han gjorde det lätt och så, hoppade nästan bäst när vi kom fel och han var tvungen att hoppa upp sig lite för att inte riva, han tar ju liksom inte i om han inte behöver.
 
Tömkörde även Tunika en vända igår vilket gick bra, hon var fin, lite svårare till höger än till vänster dock men så är det alltid i tömkörningen, tvärtom i ridningen
 
 

Dressyr och terräng

Red lite Dressyr på Bullen idag, han hängde lite till höger när jag tog i den tygeln, han kändes för övrigt rätt jämt och bra, i traven känns det som om vi börjar hitta loite bättre schvung nu, men jag får rida för det, nu ska vi bara hitta lydnaden idet och lite mer bärighet där, just nu blir han lite stark där men det är ju trots allt en fas vi måste igenom det med, annars känns han fin, flyttar undan åt båda håller osv. utan några större problem :)
 
 
 
På eftermiddagen blev det lite terrängträning på Skuggan, han var lycklig och dety gick bra :) Han hoppade till och med över lilla rishäcken ner i vattnet, han stannade dock en gång först där men annars hoppade han allt riktigt bra, men vart kanske lite väl het på gröten :P

Terrängträning

Igår var det terrängträning på Botkyrka.
I början vart det lite på och av men  det vart bättre ju längre vi red, vart dock nästan så att pelhamet vart lite för skarpt så blir till att prova det vanliga raka igen nu en vända, får passa på nu så länge vi rider debutant då är det inte hela världen om han blir lite för stark eller så.
 
Vi hoppade lite olika linjer och så igår det mesta gick bra ochy han hoppade helt okej, vi fick ett jättehopp efter att han tidigare slagit i ett helt vitt hinder, när vi sedan styrde på ett nytt hinder tog han in kan man väl kort och gott säga och han hoppade säker en halvmeter högre än hindret och vi landade med typ en störtdykning, andra gången tog han inte i riktigt lika mycket :P
Vi fick ett stopp också på det minsta hindret vi hoppade, men det var däck i det, där tog det tvärstopp och gick sedan rätt upp i luften i något slagsa jämfotahopp eller nått i den stilen, högt hoppade han dessutom innan vi kunde gå fram och titta på hindret för att sedan hoppa det. Nåja han kör ju alla fall inte ned huvudet mellan frambenen när han stannar.....
 
Vi hoppade lite linjer i vattnet som gick helt okej. Nedhopp över stock och ut över smalhinder avslutade vi med, här vart bettet lite för skarpt nästan då han redan backade av fint.
 
 

Hej Hopp!

Igår vart det lite uteritt på Grå, hade tänkt rida dressyr ute men nej det hade inte lillagrå planerat som satt av i fullfräs när vi skulle fatta galopp, han behövde helt enkelt fräs ur lite.
Skrittade även genom skogen bort till vattnet vilket han fann skitäckligt, ibland undrar man ju... Det mesta var dock halv farligt igår, lite överskottsenergi kanske...
 
 
Idag red vi på banan, kändes väl inge vidare till en början och jag fick gå på honom lite för att han överhuvudtaget skulle jobba och inte springa i framstupasidoläge... ungefär.
Vart dock riktigt bra ett tag i traven när jag red varenda steg och drev mer eller mindre hela tiden, men ja ibland ska man väl göra det också och det var det ju värt, han jobbade på bra då jag fick känsla av att han fick lite mer schvung i steget alla fall, vi orkade dock inte allt för länge men det är ju bara att jobba på så han orkar trava där hela tiden sen :)

Tandläkare och lite motion av hästar

Idag kom tandläkaren ut till stallet för att kolla tänderna på några av ridskolehästarna, Cherida, Zelma, Benita och Spiderman blev kollade. De såg helt ok ut, Cherida hade lite hakar men det brukar hon få, hon hade även ett sår i mungipan men fungerade som tur var bra på bettlöst :) Blir nog bra för henne, hon är ju en häst som lätt bli stark.
Spiderman fick även utskriver Beviplex då han har lite patellaupphakningar vilket är rätt normalt när de växer, han är ju trots allt bara 5 år så får vi hoppas att det ger honom lite hjälp på traven.
 
Nästa vecka komma tandläkaren till Bullen och kolla honom i munnen, var ju ett år sedan sist nu så det börjar bli dags att checka tänderna :)
Han vilade förövrigt idag så han har bara gått i hagen och haft det mys, eller ja frågar man honom står han hellre i boxen, när han väl är i boxen brukar det dock inte passa herrn heller, inte efter ett tag alla fall ^^
 
Tömkörde Tunika lite, gick bra, hon har slutat hosta vilket hon gjorde sist jag skulle rida henne så nu har hon vilat en vecka, han var rätt fin i tömkörningen, lite svårare i höger varv men vart helt ok där med stundtals.
 
Det blev även lite ridning på Babsan som trots att jag inte alls kunde rida på henne i Tisdags, tror jag det var, och inte har ridit sedan dess kändes riktigt bra faktiskt, var bara att glida runt nästan, stjärnan :)
Ibland kan man bli glad av så lite!
 
Imorgon ska jag rida på Bullen, blir nog ute men på tygeln :)
 

Hoppning idag

Idag var det hoppning i TG, lite bana med relaterade avstånd och en kombination där det var lite kort. Vi hoppade kanske 90cm-1m bara, vi hoppade ju i helgen och ska på terrängträning på Söndag så det räckte gott och väl, allting kändes lågt och Bullen mer eller mindre kliver över, inte direkt så att han behöver anstränga sig för att komma över :P
Det kändes helt enkelt lätt och roligt, pigg häst.
Vi hade lite svårt med ena svängen till höger där han inte fick med sig bak när vi bytte galopp och fick korsgalopp i svängen med trav bak mot hindret, det var ju dock så pass lågt så han klev snällt över alla fall :)
 
Film kommer när jag orkat fixa, då kommer lite fler filmer med :)

Dags för lite Dressyr

Idag var det dags för Bullen att jobba lite i ridhuset, han vart lite lätt besviken kan man väl säga, han ville nog rida ut idag med, det vill han ju alltid... men ja han hade ju inte gått dressyr sedan tävlingen så det kändes som om det helt enkelt var dags för det nu.
 
Det kändes helt okej att rida idag, han jobbade på bra, lite skev men det beror ju på att det blivit lite lite dressyr den senaste veckan och vi tog igenom lite idag.
Vi jobbade lite i skritt först innan vi joggade igång, sedan blev det galopp jobb på volter, öka minska, hålla in yttersidan osv.
I vänster varv vill han gärna vika sig till vänster i halsen, så där red jag honom utåtställd i galoppen, något han tycker är fruktansvärt jobbigt och försökte i början galoppera i väg i full sula med mig, men det gav sig efter några varv och vi kunde jobba vidare, fick dock hela tiden hålla kolla på höger sidan i vänster varvet.
Till höger är det lite lättare så där jobbade vi på som vanligt med att få igenom ställningen och ett lagom stöd.
 
I traven red vi lite sidvärts, det flyter på rätt bra nu faktiskt, men fick peta till honom med spöt någongång för att få med bakdelen, men annars gör han det helt okej nu, sluta i höger varv tog dock emot och vi jobbade på där tills det började släppa lite, sen fick det vara vi får jobba vidare med det i veckan :)
 
Red även Babsan idag, det gick väl sådär, hon jobbar ju på i en trevlig form så länge man inte begär att hon ska göra någonting mer.
Hon var som en ostbåge till vänster idag, redan i skritt på lång tygel var hela hals och huvud åt vänster och blev ingen finridning idag på henne utan fick jobba på med att få henne lite rakare vilket tog emot väldigt mycket från Babsans sida och jag valde att avsluta när vi kunde ställa till höger alla fall hyffsat i traven, galoppen struntade jag i idag, får ta det imorgon....
 
 

Hoppallsvenskan Mälarhöjden

Idag var det dags för Bullen att få åka ut på sin första hopptävling sedan han var skadad i våras, det är alltså ett tag sedan sist.
 
Första klassen som var förklass till allsvenskan Div III Var en 1m A:0/A:0, målet var att hoppa runt felfritt och få ett bra flyt vilket jag tycker att vi lyckades alldeles lysande med.
Bullen kändes pigg och fräsch redan på framridningen förut har han var lite avtrubbad där men idag bjöd han rätt bra där med.
Banan fick alldeles lysande, vi kom lite dåligt på ett hinder med vita bommar där han inte riktigt verkade kunna taxera första gången men iövrigt var det en bra runda, omhoppningen gick bättre än förväntat, började lugnt med en omhoppningsväng som vi kom riktigt bra ur, sen var det galoppsträckor där vi helt enkelt galopperade på och hoppade över hindren lätt och felfritt.
Tiden blev 21,10 sekunder och det räckte till en vinst, tvåan hade 23,10 sekunder, så ganska klar vinst :P
Och ja då hade vi kunnat göra det ännu snabbare, vilket kändes onödigt då jag ville vara felfri och helst få en rosett, men ja det räckte ju gott och väl :)
 
Lagklassen gick i 1m A:1a vi hoppade alltså gundomgången först alla lag.
Här kändes det fin fint med, han var taggad och hoppade väl, kanske hade lite väl stor galopp men ville heller inte störa honom när han ändå låg i en bra rytm.
Han kom en aning nära räckena men inget att klaga på, han fick fina språng och fick hoppa upp sig istället för att hoppa långt på fart så egentligen får jag väl säga att det var positivt.
Allting kändes bra fram tillsist hindret där vi låg på ett lite stort avsprång på ett plank, jag tyckte att han skulle kliva av vilket han klarat utan problem, men tror han tittade till eller så då han istället trampade om och fick hoppa rätt upp istället, men men, vi gör det bättre ändå nästa gång =)
Nu ska vi träna på vår kommunikation och reglaget mellan hindren så blir detta nog kanon
 
 
Två felfria rundor leverade han alltså den grå på sin första hopptväling sedan Mars
Väl hemma fick han gå ut med kompisarna i hagen och rulla sig :)
 
Bilder från dagen:
 
 
 
 

RSS 2.0