Jobba, horseshow och den där Gula

Nu hur det varit fullrulle igen har jobbat endel och igår var vi på heldag i Friends Arena för Horseshow och lite shopping, för mig var det faktiskt lite shopping, köpt två presenter, godis till Cinderella och hasskydd från back on track till Cinderella, guldstjärna till mig, var påväg att köpa mig ett ländtäcke från Mias men ska designa ett eget istället :)
 
Cinderella kändes förskäräcklig i Onsdags, var nära att jag tänkte ställa av henne då och vänta in kliniktiden då hon såg rätt trist ut, men i Torsdags var hon mycket bättre igen och såg normal ut, spännande med hästar, hon vilade alla fall igår eftersom jag var borta så idag var det dags igen.
Energi så det räckte och blev över hade hon idag, men kändes ändå helt ok, lite jobbiager i höger varv fortfarande och råkade bli lite galopp där men men det lär hon inte dö av så som hon farit runt förut.
Längtar tills vi får börja galoppera igen, har lättare att jobba henne där i ett lugnt tempo, i traven ligger hon gärna på lite mer
 
 

Tömkörning, Jursta och Cinderella på utebanan

Idag var jg egenltigen ledig från jobbet men fick hoppa in och ta ett pass då Fia vart hemma med sjukt barn, är ju sådana tider nu.
 
Fick åka till stallet på förmiddagen och arbeta Danny och Cinderella då jag skulle ha lektion vid halv 4 och jag helt enkelt föredrar att ha lite tid på mig, det dra nämligen alltid ut på tiden allting.
 
Danny fick bli tömkörd en stund på förmiddagen då han skulle med till Jursta sedan, men han är som bäst om han går dubbelt och han brukar bli lite på hugget när det är hoppning.
Tömkörningen gick bra eller dubbel longering snarare då vi höll oss på volt idag, inte krångla till det för mycket för honom.
Han skötte sig alla fall bra och var hyffsat avspänd och lydig, dock lite svårt att fatta vänster galopp utan stöd från ryttare men det kommer väl det med.
 
På kvällen hoppade vi på jursta, lite teknik och styrka vilket gick bra till en början han var lydig och hoppade fint, tyvärr tappade han lite modet i slutet efter han hade fått ta i och vi fick sänka hindren och göra det lite enkelt för honom igen, det har ju varit rätt mycket för honom, han är dessutom en känslig kille.
 
Cinderella fick skritta och trava på utebanan idag viket gick bra, tog pelhamet som lite säkerhet, kändes helt ok, hon lite låg i formen på pelhamet.

Fälttävlansträff och buskatt

I helgen har jag varit i Linköping på fälttävlansträffen, en heldel intressant blev sagt med tyvärr blev det lite sandlådenivå mellan ledning och ryttare (av kändare slag..) Så det var lite tråkigt
Framförallt var föreläsning med Peter Thomsen med Louise Jähde bra men även MIM föreläsningen med Mats Björnetun var riktigt bra
 
Katterna i stallet vart sterliserade för 10 dagar sedan så idag fick vi ta stygnen och släppa ut dem vilket vi gjorde, på eftermiddagen när vi red kom det in en man med en katt han hade hittade vi gymnasiet... Fiffi/Findus var det som tagit sig en lite promenad....
Nåja nu är hon hemma alla fall om hon inte rymt igen ^^
 
Cinderella ska tillbaka till Stav nästa vecka och idag började vi öka på traven lite med 1 minut, vi skulle öka till 8 min denna vecka.
Hon känns ungefär som innan, jobbigare i höger varv där hon inte vill bära på vänsterbak riktigt men men vi kör på fram till kliniken så får vi se hur allt se ut då.

Hoppning med Ricki

Idag vart det hoppning med Ricki på morgonen så han ska vara rastad till imorgon när han ska gå ponnycup, kan bli lite tryck i den herren annars.
Det gick alla fall bra, han hoppade snällt och helt ok, lite jobbigt med cavalettibommar.
Roligt att rida ponny alla fall.
 
Cinderella fick bara jobba 40 minuter idag då det vart lite ont om tid, men hon kändes helt okej, inte så mycket att säga egentligen...
 
Imorgon åker vi till Linköping och fälttävlansträffen =)

Ut i hagen och skäckhoppning

I går fick Cinderella gå ut i hagen igen, finns det något värre än att släppa ut hästen igen efter x antal veckor på box? Nej knappt, fy så nervös man är man samtidigt är det ju skönt.
Hon vart glad alla fall och visade lite luft språng m.m. men började alla fall inte varva i hagen och lugnade ner sig snabbt, hon har rätt skönt temperament på det viset alla fall =).
Igår fick hon vila från ridningen helt men idag körde vi på igen som vanligt eftersom hon varit lugn i hagen.
 
Danny och jag hoppade igår för Pelle, det gick fin fint, han hoppade fint och höll sig lugn på allt utom cavalettibommarna i galopp, men men det kan vi ju lätt öva på.
Idag hoppade jag inte honom på lektion utan han fick gå med en annan, han behöver ju det med om han ska bli ridskolehäst, dessutom var han så duktig igår att han kunde slippa mig alla fall och jag behöver hoppa annat.
 
Idag vart det alltså hoppning på annan häst, fick välja själv så det blev Skuggan, har inte hoppat honom sen i somras så det kändes som om det var dags nu, han är dessutom väldigt olika Danny så det är supernyttigt att hoppa honom också :)
Vi hoppade huset och det gick fint ändå får jag nog säga, han skötte sig och hoppade med bjudning :)
 
 

Måndag igen

Ja då var det måndag igen och jag känner mig inte det minsta utvilad efter helgen men så brukar det väl vara.
 
Cinderella fick bara skritta en kortis idag med 3 min trav, det var kallt och ont om tid, då blir det inte bättre än så, men hon var snäll alla fall, har varit lite spattig de senaste dagarna men nu var det lugnt i ridhuset så då gick det fint.
Imorgon ska hon få gå ut i hagen igen, ja i sin lilla hage ensam, men det är ju där hon ska stå sen med, några kompisar kan hon glömma, hon har ju redan fått några chanser men kan man inte kommunicera så ja då får man vara ensam..
 
Danny fick bara gå lite lätt idag, kändes väl sådär, han var lite spänd och orastad, men han fick gå lektion på kvällen så det blir nog bra.

Danny Boy pay and jump 1m

Första 1m hemma pay and jump, duktig kille


Flygtur...

...med nödlandning i sadeln.
 
Idag försökte jag mig på att rida på utebanan, ja vi måste ju ta oss ut från ridhuset någon gång, men det var en dålig ide och höll på att få tugga grus, får vänta med det tills hon får gå i hagen, kanske, eller ja, känner jag mig själv rätt lär jag ju föröska igen, är så tråkigt att skritta och trava runt inne, dessutom vill jag ju variera underlag lite och Cinderella är inte överdrivet road av att gå in i ridhuset längre.
 
Hon fick förresten skor i veckan, var ca 7-8 veckor sedan sist men hennes hovar hade vuxit som ogräs, 1,5cm närmare bestämt hade de vuxit bak, inte lika mycket fram, så nu har hon krympt i alla fall :P
Som ogräs hade alla fall bakhovarna vuxit, hade tänkt gå över lite mer på tiden eftersom hon inte gör specieltl många knop men men hon tar ju alla fall åt sig näringen i fodret.
 
Danny har varit duktig igår och idag, bättre igår dock men då red vi dressyr inne idag susade vi runt på utebanan så kanske kan få skylla på det? Egentligen kanske jag borde skylla på att jag tränat för lite där ute den senaste tiden?
 

Cinderella travar

Trav med Cindis under igångsättning efter griffelbensfraktur


Griffelbensfrakturer

När de flesta råkar ut för en griffelbensfraktur är det är relativit okomplicerad skada med mycket god prognos och kort rehab, som ni säker förstått var det inte riktigt så för mig och Cinderella så tänkte helt enkelt skriva lite av det jag samlat på mig under den här tiden om fortfarande är långt ifrån över
 
Till att börja med sa vi reda ut vad griffelbenet är och var de sitter.
Hästen har 8st griffelben, två på varje ben, dessa ben är tillbaka bildningar från när hästen var fler tåig, precis som kastanjen.
De sitter på baksidan av skenbenen, ett på utsidan och ett på insidan.
 
En mycket vanlig feltolkning av detta ben är att det inte fyller någon som helst funktion, men så enkelt är det inte, men det är inte helt fel heller.
Det fyller faktiskt en ganska viktig funktion i att stabilisera karpallleden samt hasleden.
Slänger in en bild här tänkte jag så ser ni hur det hör ihop med leden:
 
 
Som ni ser hänger det inte löst från leden utan fyller faktiskt en funktion.
Hästen klarar sig bra utan de nedre två tredjedelarena av dessa ben men den övre tredjedelen fyller funktionen att stötta leden.
Så en fraktur under den övre 3:e delen går alldeles utmärkt att operera och benbiten kan tas ut.
 
Det är vanligt med skador på dessa ben då de är väldigt små och tunna samt sitter rätt ytligt, att det blir en fraktur eller fissur är vanligt vid, ex sparksador men det kan även ske av överbelastning (Ska ej blandas ihop med överben på unghästar).
 
Symtomen är liksom vid många andra skador, värme, svullnad och ömhet, hälta i vissa fall det är dock inte ovanligt att hästen är ohalt och visar små symtom, framförallt vid låga frakturer.
Det inte ovanligt med öppna frakturer efter sparkskador, (här passar Cinderella in)
 
Eftersom symtomen kan vara rätt diffusa kan det vara en bra ide att röntga vid minsta misstanke för att inte riskera förra skadan eller orsaka ytterligre skador med ligament och senor runt om griffelbenet.
 
 
Vid frakturer långt ner på griffelbenet är det vanligaste att man helt enkelt opererar bort benbiten och hästen kommer snabbt tillbaka till arbete.
 
Men så enkelt var det inte för mig och Cinderella så nu kommer vi till vår historia.
 
Det började med att de ringde från stallet och sa att hon hade blivit sparkad, så vi åkte upp till henne.
Väl  i stallet  kunde vi inspektera lite.
Såret satt precis under hasleden över griffelben och senor emn såg inte så allvarligt ut, visst var det svullet men inte överdrivet utan ganska lokalt över sparken, lite varmt men inte speciellt öm och måttlig hälta, inte något extremt.
Distriktsvet. kom ut på dagen och tvättade rent såret samt bandagerade och tyckte vi kunde vänta en dag med att åka till kliniken trots misstanke om griffelbensfraktur, men eftersom hon oavsett skulle stå på box med bandage behövde hon inte komma till klinik förrän dagen efter (vart sparkad på en Söndag).
Misstanken om fraktur utan röntgen kom av det djupa såret som gick in till ben samt den lokala svullnaden.
 
 
Till Stav åkte vi på akuttid nästa morgon där vi fick träffa Maria som även hade Bullen förra året.
Vi fick visa såret och även några steg i skritt innan det blev röntgen som bekräftade misstankarna.
En öppenfraktur på griffelbenet, som dessutom satt väldigt högt upp vid hasen och benet var dislokerat, eftersom David (kirurg) ej var tillgänglig fick jag tre olika alternativ på vad som ev. skulle hända här näst.
 
1. Operation för att rensa upp splitter
2. Operation för att fixera frakturen
3. Ingen operationen utan låta det självläka utan hjläp
 
Fick även prognosen som inte så allt för ljus ut men Maria kunde berätta om en liknande patient som blivit ohalt efter en operation och vila, ca 6 måndares konvalescens.
Det positiva i det hela var att hon ej var speciellt halt och troligtvis ej skadat någonting annat än just griffelbenet
 
Röntgenbilderna skikades från Stav vidare till Dylan Gorvy för utåltande och det beslutades att det bästa vore att låta frakturen vara för att ej irritera området mer 
Och såklart lite bilder till det här med
 
 
 
Så griffelbensfrakturer är inte alltid helt okomplicerade som de flesta tror, jag hade aldrig själv föreställt mig att Cinderellas tävlingskarriär skulle stå på spel på grund av en griffelbensfraktur
 
Nåväl den här historian slutar inte vid en diagnos, med en öppen fraktur som dessutom ligger lednära krävs såklart stark antibiotika och sammanlagt 9 dagar spenderades på kliniken.
 
Efter den akuta fasen har det hunnit bli 3 återbesökt med rörelsekontroll och två med röntgen för att se så alllting läker som det ska och idag, 3 Månader efter skadan har vi fått börja trava så smått.
Sammanlagt stod hon på striktbox vila i 7 veckor utan skrittmotion alls.
 
Trots att hon idag rör sig godkänt på lina och i gången är framtiden inte säkrad, det ska klara av belastning och klara av att bära nu.
 
Vi kan alltså konstater att det inte alltid är så kul att ha häst, men även hur tappra hästar är, tre månader på box och hon har inte gett upp utan har livsgnistan kvar.....
 
Tillsist bilder från röntgen nummer 2 där det syns att läkningen är påbörjad
 
 
 
 

Bra riddag idag

Idag gick det bra att rida båda hästarna, otroligt va? Det brukar ju inte hända..
 
Cinderella var först ut på förmiddagen, var lite andra i ridhuset men hon var hellugn faktiskt, nästan lite seg, alla fall om man jämför med hur det brukar vara då brukar hon nästan hetsskritta, idag skrittade hon lugnt.
Hon kändes helt okej i traven också men det är jobbigare i höger varv, det är ju dit hon alltid har haft svårt att svänga, men ska inte haka upp mig på det nu, hon ser inte halt ut och måste ju ändå få en chans att komma igång innan jag börjar oroa mig för saker, klart det inte kan kännas perfekt just nu.
Hon sprätte iväg någon gång bara, men det är ju ingenting mot hur det skulle kunna vara, imorgon ska jag försöka ta mig ut på utebanan med henne så ska mamma få filma lite när vi travar, vill veta hur hon ser ut också inte bara hur hon känns.
 
 
Danny hade en riktigt bra dag idag, han var som att rida runt på en bomullstuss och dessutom var han lugn och avspänd så kunde jobba honom i låg form hela passet med mjukkontakt, riktigt skönt.
Några gånger spände han till men det får jag köpa det blir ju faktiskt bättre och bättre, förra veckan gick hela ridpasset ut på att få honom lugn så det är klart ett framsteg nu, riktigt roligt var han idag, nu ska vi bara finslipa avbrotten från galopp lite, han blir väldigt spänd där så vi har lite jobb med dem men det ska nog komma det också, annars har han så lätt att flytta sig undan skänkel osv. så det är fantastiskt kul.
 
Lite senare ikväll blir det nog ett allmänt griffekbensfrakturs inlägg, jag har ju läst och läst om just det (Såklart)

Hoppning med Danny

Danny fick hoppa lite idag också då det gick skärp i Tisdags, och det mest var markarbete då.
Idag gick det betydligt bättre och i slutet kunde vi  hoppa en bana på runt meterna, något hinder på 105, så duktig, två vändor blev det och andra rundan väntade han till och med lite, duktigt kille.
På Söndag ska han få hoppa pay and jump hemma, 90 cm och kanske 1m och det går bra i 90.
 
Cinderella har fått trava sina 5 minuter idag också, skött sig helt okej, det är så fruktansvärt jobbigt att trava på henne nu, man vill ju att det ska kännas som det gjorde för 3 månader sedan innan hon skadade sig, men ska inte gnäll, hon känns trots allt helt okej ju.
Passade på att stretcha henne efteråt också, ska försöka göra det  tänkte jag då hon var stel i bogarna när kiropraktorn var ute och lite låsningar, så får vi se om det ger något resultat, eller ja något gör det ju för det går lättare nu inte riktigt lika motigt

Travat

Idag har jag och Cinderella travat för första gången på riktigt sedan sparken, hon har ju tagit några travsteg tidigare också, men det räknas inte.
Det kändes helt okej faktiskt, mycket trevligare än att skritta alla fall då hon inte blir lika tung i handen i traven utan kommer upp mer naturligt i formen där.
Vart lite spänd några gånger men det kan man få bli, vart dock inga större missöden, hon pep iväg en gång när den andra hästen i ridhuset snubblade, Haha!
Hon verkade tycka det var skönt att få trava lite alla fall :)
 
Kanske kan lyckas få till lite bevis på det till helgen :)
 
 

Bra och dålig dag

Idag har Cinderella varit på återbesök på Stav, det gick fin fint, hon såg fint ut och fick longera några varv åt bägge hållen såg helt ok ut och fick godkänt, upplever att hon släpper ut det skadade bakbenet något när det hamnar som ytterbak, men ska inte snöa in mig på sådant.
Hursomhelst ska vi nu börja trava lite smått, 5 minuter, med 1 minuters intervaller i början så blir det återbesök om tre veckor med ny röntgen.
 
På kvällen har Danny fått hoppa lite, gick väl inget vidare, han låg mest bara på och vi var inte alls överens om tempo m.m. vart dock bättre mot slutet, bara att träna vidare, imorgon får han markarbeta lite så ska vi hoppa för Pelle nästa vecka.

Borta bra men hemma bäst

Har varit lite dåligt med uppdatering här de senaste dagarna då jag bott hemma hos Fia, passat hund och hästar.
 
Cinderella har skrittat på, igår var hon extremt på trycket och hoppade och studsade för allt, fick gå in och ge henne lite pleg innan jag kunde skritta igen, hon hoppade dock fortfarande då men itne riktigt lika mycket, på Tisdag ska vi tillbaka till Stav och göra rörelsekontroll, så  får vi se sen.
Vi har fortfarande lite svårare att sväng till höger, men vi får helt enkelt se hur hon ser ut på Tisdag ska inte nöja för mycket och inte känna efter för mycket heller..
 
Danny har jag knappt hunnit med så han har fått vila i helgen, har haft alldeles för mycket annat att göra.
 
Igår hade jag ju som vanligt lektioner och sedan var det ponnycupen, årets första, ett mer eller mindre helt nytt gäng som rider är det.
Det gick hursomhelt rätt bra, tjejerna skötte sig och det vart endast lite små fel, men som tyvärr ledde till förlust, med lite rutin kommer det nog bli kanon med tjejerna, så nästa år blir de nog farliga, iår är målet att de ska ha roligt och lära sig och vinner vi några matcher är det en bonus :)
 
Idag åkte jag med på pay and ride med tävlingsgruppen, även det gick bra, hästar och ryttare skötte sig bra och har lite saker att jobba på till nästa tävlingstermin så blir det nog toppen.
 
 

Oense

Idag var jag och Cinderella inte överens alls, det började redan på en gång när jag skulle visitera, hon hadd hö så hade henne dumt nog lös i boxen, kände på ena frambenet när jag från ingenstans fick ett hugg på höften.
 
När vi skrittade skulle hon inte ta skänklarna och ville mest hänga i bettet eller knäppa av, dålig dag med andra ord hoppas imogon är bättre....
 
Danny har gått ok, red för Pelle i slutet slappnade han av fint så imorgon är han nog bättre =)

Lång dag

Idag vart det många timmar i stallet, sent också, men när man väl står där i ridhuset och har lektioner känns det varken som om det är sent eller att man varit i stallet hela dagen :)
 
Cinderella och jag var inte överens idag och vi jobbade mest mot varandra när vi skrittade idag, men ibland måste det väl vara så?
Hon kan ju vara riktigt hemsk att rida vissa dagar, idag var det antingen öppen i formen eller nosen i bringan som hon föredrog och jag hittade inte alls känslan, men det positiva är väl å andra sidan att hon inte monsterhänger i bettet längre, det här är dock jobbigare, men det ger sig nog det med förhoppningsvis blir det bättre när vi får börja trava lite och hon får börja gå ut.
 
Har även börjat stretcha henne, går väl sådär, både jag och Cinderella tycker det är lika tråkigt, Cinderella blir dock glad när hon får godis efter samt morot när vi ska stretcha halsen, men men även det går lite framåt, idag protesterade hon mindre än i går
 
 

Ny Start

Tänkte helt enkelt ta och göra en nystart här på bloggen, alla gamla inlägg kommer ligga kvar, dock under arkiv och nya inlägg kommer att komma under kategorierna.
Presentationer om hästarna kommer att ligga under hästar och fyllas på allt eftersom
 
Kanske kommer lite ändringar på designen också får helt enkelt se

RSS 2.0