Året som gått del2

Juli:
 
Juli rullade på Cinderella kändes bra, lite strul i hoppningen men avslutade varje träning bra, dressyren flöt på och hon visade upp sig fin fint :)
Skuggan fick även han komma och joina oss i linköping och ja, jag behöver inte skriva så mycket om honom, han är ju en stjärna :) men det visste ni nog redan att jag tycker.
Vi deltog i kanalhoppet i Sönderköping och red 1m två dagar, båda dagarna felfritt med ee 6:e placering coh en vinst vilket resulterade i en andra plats i kanalhoppet.
Cinderella fick åka till Udden i kalmar och debutera 110 hoppning samt gå stilterräng.
En lyckad dag var det, hon hoppade kanon i 110 rundan på den lite ojämna sluttande gräsbanan men fick tyvärr med sig två bommar, var en rätt maxad klass och hon lte oturad så inget att gnälla över hon hoppade knon
Stilterrängen kändes inte något vidare, upplevde henne som trött efter lång väntan, men domarna gillade det och vi knep en 2:a placering med 8,5p.
 
 
Augusti:
 
Här började det ändå rätt bra, vi red hoppexamen, den största banan Cinderella någonsin hoppat men gjorde det helt okej med 49 i stilpoäng trots lite missförstång ibland.
Vi red även dressyrexamen La:4 med 66,5% trots en rätt kass skrittdel och lite safeande från min sida.
Sen gick det utför.
Vi åkte till boxholm för att rida fälttävlan, dressyren gjorde hon bäst av alla och hade högst% trots lite missar, klubbkompisen 0,25% efter oss, ett ner i hoppningen la oss som tvåa efter klubbkompisen, i terrängen checkade hon ut mitt i skogen och vi fick skritta tillbaka....
Väl hemma i Nynäs säpptes hon ut med sina nya hagkompisar vilket verkade fungera helt ok, ja alla fall två två dagar innan hon kom in halt med ett hål i benet.
Så ja det var en sväng till Stav för tredje gången sedan vi köpte henne.
Visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta men här trodde jag faktiskt att det bara var att börja leta häst, en komplicerad, öppen fraktur högt upp på griffelbenet hade hon fått och prognosen såg väl inte speciellt ljus ut och hon vart inlagd på kliniken i tio dagar, och det lutade i början åt operation men det slapp vi ju alla fall.
I slutet av månaden fick hon alla fall komma hem och veterinärerna som sett henne var ändå hyffsat hoppfulla då hon inte var speciellt halt.
 
 
 
 
September:
 
Cinderella stog på striktboxvila och jag skämde bort henne mest hela tiden.
Danny Boy vart mitt lilla projekt här, han var ny och outbildad på ridskolan och jag var  "hästlös"  och ja den vägen var det med Danny, både hemsk och rolig var han att rida, väldigt känslig och otubildad, lite att bita i med andra ord.
Fick låna Urvine att rida allsvenskan i hoppning på, vilket gick bra, han skötte sig som en riktigt gentleman, trots att han kan var så jobbig i hanteringen.
Vi började även köra sötnöten Petronella som är Cinderellas elaka styvsyster :P alla fall i aksungen på svenska
 
 
Oktober:
 
Cinderella började mer och mer inte formen som en fästing, expert på att tigga blev hon, ojj så man kan gnägga för en nypa hö när man är ensammast i världen....
En vecka in i oktober fick hon sakta men säkert börja skritta då allting fortfarande såg fint ut någr klinikbesök senare.
Ritkigt hemskt kändes det och jag kunde inte annat än att noja över att hon aldrig skulle bli fräsch igen, men vi bet ihop och skrittade på.
Trots den hemska känslan såg allting bra ut på kliniken och vi fick mest positiva besked och kunde börja öka på skritten.
Danny Boy red jag på för fullt under denna tid och det började bli lite häst av honom, alla fall i bland men väldigt lätt stressade och hetsig, men positiv och villig, han fick leka lite hopphäst ibland på pay and jump och allt som hade med hoppning att göra gjorde han bra men lite hetsig på studs och småhinder.
 
 
November:
 
Här började vår tillvaro faktiskt bli bättre. I mitten av månaden såg hon fin ut vid besök på kliniken och fick börja trava 5 minuter om dagen, 1 minut i taget. Och bäst av allt, hon fick gå ut i hagen, riktigt skönt!
Hon kändes fortfarande konstig när vi red men bet ihop eftersom veterinären ansåg att hon såg fin ut vid rörelsekontroller, hon hade jobbigt att svänga till höge men kändes inte direkt halt och vi följdede order vi fått om när vi skulle öka på osv..
Hände i övrigt inte så mycket, Danny skötte sig, vissa dagar hade jag mentalt sammanbrott på honom och vissa dagar var han fantastisk.
 
December:
 
Här var månaden då det faktiskt verkar vända lite och den började med att Cinderella vart friskförklarad, något jag aldrig trodde skulle ske, men på återbesök i början av månaden såg allting fint ut, nästintill läkt på röntgen och ok i rörelsemönstret.
Vi fick order om att fortsätta sätta igång henne och behövde ej komma tillbaka om jag inte ville röntga om själv eller om någonting skulle kännas konstigt.
Vi började helt enkelt öka på arbetet lägga in lite galopp och lite mer variation i arbetet med mål att vara helt igång till februari, dressyrmässigt då alltså..
Hon började kännas bättre och bättre i ridingen och sig även bättre och bättre ut i longering
Danny började kännas trött och eländig och fick sin vila lite tidigare i December så den kunde bli lite längre..
 
 
 
Och ja här är vi nu och hoppas på att vi ska få lite mer tur 2015 och har redan skaffat oss en reservplan om det skulle visa sig att benet inte håller för belastningen 
Och den där mulen jag inte alls ville puss på i början av detta år är nog den mest sönderpussade i stallet :)
 
 
 
 
 

Året som gått del1

Ja snart är det dags för ett nytt år så vad passar bättre än att summera detta år? Och kanske våga hoppas på att nästa år blir bättre?
 
Januari:
Hela månaden gick genom hopp och förtvivlan till en liten gnutta av glädje också.
Bullen vart utdömd i mitten av månaden och 28 Januari galopperade han ut på de evigt gröna ängarna bara någon timme innan Cinderella kom in i mitt liv då hon gått igenom besiktningen, så mitt att sorg av att ha förlorat en vän fanns lite glädje av en ny.
Cinderella kom hem till oss 31 Januari efter en lång resa tur och retur till skåne för att hämta henne.
 
 
 
Feburari:
 
Med Cinderella i stallet gick det ändå an att försöka komma över Bullen även om jag i början inte alls gillade att gulla med Cinderella, tyckte inte alls att hennes mule mysig, men så sakta vart det bättre.
Den här månaden gick ut på att lära känna Cinderella, hon hanna även byta hade och stall under den här månaden då det visade sig att hon inte alls kunde gå med stona och Tore, så hon fick helt enkelt gå med ridskolehästarna därhon trivdes bra, även i det stallet trivdes hon bättre.
En pay and jump hann vi med 80 och 90cm, men felfritt resultat i båda men lite halvkass känsla
Här började dock oturen då det blidats en varficka i ett gammalt sår och i slutet av månaden fick hon sig ett dränage i hasen och skulle stå på pencillin.
 
Mars:
 
Mars inleddes med en penicillinchock, sor tur vara bara en mindre där hon skenade i boxen och lite skrapsår på näsan, så efter helgen fick hon flytta upp kliniken.
När jag hämtat henne hälsade veterinärerna att vi nog skulle ses snart igen (de borde ha ett VIP system för oss stammisar)
Här nånstans när hon bodde i boxen och jag fick tillbringa lite mer tid med henne växte hon och böjade bli våran häst, inte bara den där hästen istället för Bullen.
Red en del på ridskolans häst Estrella Blanca här eftersom Cinderella var skadad.
I slutet av månaden var hon dock på G igen och vi kunde åka iväg på vår första terrängträning.
 
 
 
 
April:
 
Under den här månaden hade vi bara en mindre hagskada som inte förstörde vår träning speciellt mycket, och vi hann med en heldel terrängträningar.
Vi hann även med att starta vår första fälttävlan i Mantorp vilket gick helt okej, vi fick två stopp, ett var helt och hållet mitt fel och det andra var vattnet, hon har varit lite tittig på vatten så det var inte helt oväntat, men i det stora gjorde hon det helt okej, 67,5% i dressyr och felfri hoppning.
I slutet av månaden skuttade vi pay and jump hemma på 1m och 105cm vilket gick helt ok, självsäker och hoppglad häst alla fall
Red även Estrella lite här, men vart såklart inte lika mycket efterom jag hade Cinderella och Estrella hade fodervärd
 
 
 
Maj:
 
Den här månaden började även den med lite otur, Cinderella kom nämligen in från hagen med ett tjockt framben utan förklaring,svullnad mellan senorna, vi såg alla ut som frågetecken, såg inte ut som en senskada men vi visste inte vad det annars skulle vara. Det visade sig att det inte var något fel på benet när vi lyste det på kliniken men vi fick stå över fälttävlan i Mantorp.
Vi åkte på vå första dressyrtävling ihop tillsammans med två av tjejerna som rid ridskolehäst, en riktigt  bra tävlingsdag som inleddes med vinst i LC:1 där Katre och Estrella kom 7:a tror jag, i andra klassen kom Katre och Estrella 2:a och jag och Cinderella 3:a med 70.7% trots två rejäla missar och vi kunde inte vara annat än nöjda.
Vi tog det lite lugnt med hoppningen resten av månaden  och höll oss på nivå lagom med att hoppa en pay and cross på 80cm.
Vi provade även ut sadlar den här månaden. 
Cinderella fick i slutet av månaden flytta ner till bete med Lizzina för att bo ute dygn, vilket gick bra i några dagar, men efter att de fått sällskap av Zowie i hagen slutade det med några stygn i benet för Cinderellas del.
 
 
 
Juni:
 
Dålig start på denna månad med, Cinderella stog med stygn i benet och vi fick vår fina ridskoleponny Robbie Williams utdömd då han blivit halt igen trots lättare arbete.
Mot mitten av månaden blev det bättre, Cinderella startade sin andra fälttävlan bra några dagar efter att vi tagit stygnen och lite störd i benet sprang hon ihop 68% i dressyren, petade tyvärr två i hoppningen medn gjorde en snabb felfri terräng och knep en andra placering då de andra hade så låg dressyr%
Tog med mig henne til Vreta dagen efter vår fälttävlan.
I slutet av månaden debuterade vi LA:1 vilket gick kanon, lite dålig ryggning och jag gjorde sista halten för sent men 69,7% blev det och vinst.
Behöver jag säga att under den här månaden blev jag rätt grym på att lägga bandage ovan has? Mycket bomull går det åt :P
 
 
 
 
 
 
 

Det rullar på

just nu rullar det faktiskt på helt okej, vet inte när det gjorde det senast?
Cinderella har skötte sig kanon, har ridit ute med mamma som sällskap på marken två dagar vilket gått fint, lite protester och maktkamper men det har löst sig och sedan har hon gått bra, skötte sig fint i alla gångarter dessutom :)
 
Igår red vi inne igen vilket gick riktigt bra, hon kändes verkligen kanon orkade samla sig mer än innan och fick mer luft i gången samt mer bärighet.
Hon rokade dock inte så länge så det var inte mycket motion för hennes del, fick bli skritt ute runt gymnasiet som avslutning, riktigt möjlksyra kändes det som hon fick.
 
Idag fick mamma rida, gick bra det med :)
 
 
 

Typ mycket att göra?

Jo men typ, det har gått i ett nu, det är ju snart jul.
Cinderella känns bättre och bättre faktiskt, mindre och mindre jobbigt i höger varv samt ser bra ut på lina.
 
I veckan har hon tagit lite semester genom att tappa skon, vänster fram när vi var ute och red i onsdags, så hon fick ta det lugnt onsdag och torsdag, longerade några varv i ridhuset så hon fick trava lite och jag kunde se hur hon såg ut, markerade något vänster fram, även direkt när hon fått på sig skon men det har gått över nu så det var skönt.
I fredags var det dags för vaccin och tandläkare.
Det gick väl helt okej, fick lov att köpa mindra bett efter att vi provat tränset, 10,5 ska hon numera ha, samma som Bullen, känns som om hon har större mun men tydligen inte :P
Hon ska även gå på hackamore i två veckor då tandläkaren tyckte hon var lite svullen över lanerna och nte kunde avgöra om hon helt enkelt ser ut så eller om det är från bettet, vet inte jag heller, upplever inte att hon har varit speciellt stark och hängig senaste tiden så vi får väl se om det blir bättre efter hackamore ridningen eller ej.
Hon hade dessutom en dålig tand lite längre in i munnen där en emaljås var vit och mjuk istället för svart och hård, blir återbesök inom 6 månader för att se om det har själv läkt eller om hon behöver hjläp med det
 
Så nu har jag ridit på hackamore två dagar och det positiva är att jag numera kan rida henne på ponnyhacket utan att få kramp i armarna och det långa hacket är på tok för skarpt =)

Hejhopp

I Tisdags vart det hoppning för hela slanten, först hoppade jag och  Danny för Pelle, gick väl helt ok gick bra i början men i slutet tappade vi galoppen lite, helt plötsligt lyssnade han och väntade väldigt väl, brukar aldrig hända så jag vart lite för passiv helt enkelt, men det var ju ett trevligt problem, har fått träna på att inte trycka till på honom för då händer det lite för mycket...
 
På kvällen hoppade jag för Fia med Maja, en 4 åring jag aldrig ridit förr men det gick ju det med, lite missförstånd några gånger men det löste sig fint sen, rolig häst :)
 
Hade tänkt rida ut med Cinderella igår men ja vädret var emot oss, så vi fick jobba inne vilket vi gjorde idag med, idag drog jag dock fram lite bommar som vi red över, både i trav med flera bommar och sedan en i galopp, tror på varierat arbete och att rida över bommar är nyttigt och stärkande så ja, så länge jag inte kan ta mig ut själv och klättre får det bli mer cavaletti istället..
 
 
 
 

Kiropraktor och glögghoppning

I lördags hade vi årets sista match i ponnycupen, nästa år är det dags igen men nu är det lite julledigt på den fronten.
Det gick alla fall bra, tjejerna var duktiga och de lyckats rida till sig en vinst, bommarna föll för det andra laget, men alla ponnyer skötte sig kanon.
 
På Söndagen var det dags för glögghoppning (maskeradhoppning) så jag och Cinderella var såklart tvugna att vara med, hon får ju inte hoppa men skritta över bommar har veterinären inte sagt någonting om :P
Så vi deltog helt enkelt på höjden tio centimeter, vad gör man inte för att få vara med och hoppa?
Cinderella skötte sig alla fall bra, hoppade över någon bom och öven någon gång utan bom men annars inget konstigt mer än att granriset inte skulle ligga på marken :P
Vart inget pris då vi deltog utom tävlan.
 
Efter tävlingen var det dags för Cinderella att träffa Danne igen (kiropraktorn) var 7 veckor sedan sist och vi har ju hunnit börja rida lite mer än bara i skritt.
Det var samma procedur som förra gången, först lite massage, sedan akupunktur och sedan var det dags att knäcka till rätta lånsningarna.
Det var dock inte så mycket den här gången, lite vänsterbak i si leden (samma som sist) och lite i höger bogen i muskulaturen, inget direkt i käkarna och bara en ländkota denna gång, det i ryggen var alltså borta lika så i käkarna och bogmuskulaturen där det var i boda förra gången och mycket mer.
Dags igen om 6 veckor så räcker det förhoppningsvis för ett tag framöver innan det blir dags igen :)
 
Och idag har hon, hör och häpna, fått rida ut en sväng, vilket faktiskt gick bra, hade dock sällskap av två hästar till så hon kunde känna sig lite trygg =)
 
 

Det här med att sätta igång hästen

Ja det är ju inte det enklaste, det finns så många olika sätt att göra det på.
I två månader ska jag sätta igång Cinderella långsamt, två månader, ja det känns som en evighet just nu men samtidigt är det inte så många veckor.
 
Har hursomhelst valt att inte bara rida i trav då vet. sa att vi kunde sätta igång i alla gångarter.
Så har valt att redan nu lägga in en lång sida i galopp åt bägge hållen, detta för att variera lite till och inte bara trava runt, tror mer på att variera även under i gångsättningen eftersom olika gångarter belastar på olika sätt och använder olika musklergrupper, och det är ju bra att använda många musklergrupper.
Just nu känns det faktiskt rätt bra när jag rider, har valt att ändra lite i ridpassen utan att öka antelet minuter trav speciellt mycket, förr travvade vi 1 min 8 gånger nu försöker jag trava  2 min 4 gånger med galoppen inräknat, tror att det har hjläpt att komma igenom lite till.
Nästa vecka lite det en travintervall till samt en långsida i galopp till.
Riktigt segt känns det men men det kunde ju har varit värre.

Frisk

Idag var det sådan där bra dag på kliniken.
 
Cinderella är numera sågott friskförklarad, benet har läkt fint och hon rör sig godkänt, det såg så pass bra ut att vi skulle fortsätta trappa upp belastningen försiktigt i två månader i alla gångarter och behöver inte komma tillbaka om det inte uppstå några komplikationer eller svårigheterna i höger varvet blir värre eller inte ger sig, men troligtvis ger det sig när hon får börja jobba lite mer.
 
Det hela firade vi med att köpa en ny borste, vågar inte köpa någonting annat då skadar hon sig väl igen...? troligvis med vår tur, men nu kan vi alla fall vara glada i några dagar och andas ut, hon klarade det, nu ska hon klara nästa steg, nämligen att bli tävlingshäst igen
 
Dagens plåtar:
 

I brist på bättre

Händer inte så mycket just idag, Cinderella och Danny har blivit ridna, gick väl sådär, kan ju inte gå tiptop jämt, men men..
Råkade alla fall hitta denna video på Gaspari och Immer, båda hingstar som finns i fjärde led hos Cinderella.
 
 
 

RSS 2.0